Trzy piwne nowości od marki Tyskie.

 


Tyskie Pilzne, Pszenne i Palone – to trzy piwne nowości, które stanęły na sklepowych półkach. Nowe style powstały dzięki doświadczeniu browarników z Tyskich Browarów Książęcych, w oparciu o tradycyjne receptury z XVIII, XIX i XX wieku.

Tyskie Pilzne – polsko-czeskie doświadczenie od XVIII w.

Pierwsze piwa pilzneńskie powstały w połowie XVIII wieku. Dziś piwowarzy z Tyskich Browarów Książęcych postanowili odtworzyć dawną recepturę pilzneńskiego lagera, który był warzony w Tychach w latach 20-tych minionego wieku. Tak powstało Tyskie Pilzne. Charakteryzuje je wyraźna goryczka oraz klarowny, złocisty kolor.

Tyskie Pszenne – powrót do polskiej specjalności

Do XIX wieku na ziemiach polskich to właśnie piwa pszeniczne były polską specjalnością. Idąc tym tropem piwowarzy Tyskich Browarów Książęcych stworzyli recepturę Tyskiego Pszennego, czyli pszenicznego lagera dolnej fermentacji. Złota barwa, naturalne zmętnienie – to jego najważniejsze cechy. Browarnicy zastosowali do warzenia Tyskiego Pszennego dokładnie wymierzoną, niewielką dawkę chmielu. Dzięki temu, piwo nie ma goryczki i doskonale orzeźwia.

Tyskie Palone – ciemne, lekkie od śląskich piwowarów

Tyskie Palone to spadkobierca hitu z lat 70-tych XX wieku – lekkiego, ciemnego piwa Kuracyjnego. Łączy w sobie nuty kawowe, karmelową słodycz i łagodną goryczkę. Drożdże piwowarskie przerabiają tylko część cukrów pochodzących
ze słodu na alkohol. Dzięki temu piwosze mogą cieszyć się smakiem pełnego piwa bez wysokiej zawartości alkoholu. Tyskie Palone najlepiej podawać w temperaturze około 5-6 stopni Celsjusza. W takiej temperaturze piwo nabiera cech charakterystycznych dla mrożonej kawy.

Nowe style Tyskiego są dostępne w zwrotnych butelkach 500ml na terenie całej Polski. Stanęły na półkach sklepowych obok Tyskie Gronie.


Źródło : http://www.dlahandlu.pl/