Miejski Rzecznik Konsumentów w Tychach radzi na co zwrócić uwagę kupując ryby.

Dlatego dzisiaj przygotowaliśmy dla Was kilka wskazówek, na co zwrócić uwagę kupując ryby:
– im mniej glazury w mrożonce, tym lepiej (dla ochrony przed zepsuciem wystarczy 5 proc. otoczki z lodu)
– sprawdź skład na opakowaniu lub wywieszce. Unikaj dodatku związków fosforu, które wiążą wodę. W efekcie kupisz rybę, która ma mniej tkanki mięsnej
– upewnij się, że ryby nie są przeterminowane.
– zwróć uwagę na warunki ich przechowywania – czy nie leżą np. poza lodówką
– dokładnie przyjrzyj się świeżym rybom: powinny mieć przezroczysty śluz na skórze, wypukłe błyszczące oczy i jaskrawe skrzela
– ryby przetrzymywane w basenach lub pojemnikach muszą mieć odpowiednią przestrzeń
– sprzedawca powinien zapewnić odpowiednią metodę pakowania – zalecana jest metoda pakowania żywych ryb do pojemników, wiaderek, ewentualnie reklamówek napełnionych odpowiednią ilością wody z dostępem powietrza
– na stoisku musi być dostępny cennik
Jeśli działania sprzedawcy budzą twoje wątpliwości:
– wykonaj zdjęcia, które będą dowodem w sprawie
– poproś Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych o kontrolę dzwoniąc pod numer: 32 351 11 61 (najbliższy Inspektorat w Katowicach)
– powiadom policję
