Miejski Rzecznik Konsumentów w Tychach radzi na co zwrócić uwagę kupując ryby.
Święta Bożego Narodzenia dla wielu osób nie mogą obyć się bez karpia!
Dlatego dzisiaj przygotowaliśmy dla Was kilka wskazówek, na co zwrócić uwagę kupując ryby:
– im mniej glazury w mrożonce, tym lepiej (dla ochrony przed zepsuciem wystarczy 5 proc. otoczki z lodu)
– sprawdź skład na opakowaniu lub wywieszce. Unikaj dodatku związków fosforu, które wiążą wodę. W efekcie kupisz rybę, która ma mniej tkanki mięsnej
– upewnij się, że ryby nie są przeterminowane.
– zwróć uwagę na warunki ich przechowywania – czy nie leżą np. poza lodówką
– dokładnie przyjrzyj się świeżym rybom: powinny mieć przezroczysty śluz na skórze, wypukłe błyszczące oczy i jaskrawe skrzela
– ryby przetrzymywane w basenach lub pojemnikach muszą mieć odpowiednią przestrzeń
– sprzedawca powinien zapewnić odpowiednią metodę pakowania – zalecana jest metoda pakowania żywych ryb do pojemników, wiaderek, ewentualnie reklamówek napełnionych odpowiednią ilością wody z dostępem powietrza
– na stoisku musi być dostępny cennik
Jeśli działania sprzedawcy budzą twoje wątpliwości:
– wykonaj zdjęcia, które będą dowodem w sprawie
– poproś Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych o kontrolę dzwoniąc pod numer: 32 351 11 61 (najbliższy Inspektorat w Katowicach)
– powiadom policję